Супер-команда під назвою “Вулик”!
Якось грайливо та загадково тато промовив: - "А до мене ввечері рій прилетить! Ну може вранці". Це звучало настільки інтригуючи, наче він з бджолами про це по телефону домовився. Я його питаю: "Ти це серйозно?" Каже здивовано: "Так". І продовжив: "Вранці прилітала два рази розвідка - раз (і загнув палець), перед обідом на моєму закинутому вулику уже виставили вісім вартових, щоб ніхто інший не захопив - два (і загнув другий палець). Так, прилетять" - сказав, кивнувши, і пішов собі поратись по господарству. Моє непідробне захоплення людиною, яка так досконало знає свою справу, мене переповнило. Я присів... "Невже дійсно прилетять???" - подумав я...

Свого часу Френсіс Бекон у своїй праці “Новий Органон” окреслив три шляхи пізнання: “шлях павука”, “шлях мурахи” та “шлях бджоли”. Бджоли нам цікаві не лише тому, що вони з'явилися на Землі з незапам'ятних часів. Для людей бізнесу вони могли б служити неабияким взірцем!

Мед, що найдений в Єгипетських пірамідах, до сьогодні не втратив якість. Це, по-суті, один з найяскравіших прикладів якості продукції на землі. Як це їм вдається? Чи можемо ми, отримавши спеціальні знання про бджіл в "Анданте", зміцнити здоров'я своєї сім'ї та покращити справи у власному бізнесі? Для початку, глянемо декілька прикладів: Бджоли є яскравим прикладом поєднання командної роботи та власного лідерства. Практично, це новий тип команди, де всі її члени - лідери. А інтерес до "вулика" в мене розпочався з одного випадку:

Бджолиний вулик віками демонструє чітку, безконфліктну ієрархічну структуру всередині. Структурні підрозділи вулика:

  • розвідка;
  • зовнішня охорона (камікадзе);
  • внутрішня охорона;
  • санітарно-дизактиваційний підрозділ;
  • збирачі меду;
  • відділ контролю якості;
  • відділ переробки сировини;
  • Головна Бджола;
  • пологовий будинок;
  • няні та медсестри;
  • відділ заготовок;
  • відділ обробки продукції;
  • крім того, бджоли співпрацюють з трутнями (злими їх ворогами) в потрібний для цього час (роблять допуск для запліднення Головної Бджоли).

У бджіл чітко проглядується командний дух супер-конкуренції, відмінні навички управління проектами та чітка система обміну інформацією . Бджоли беруть мед як пальне на дорогу лише в одну сторону. Що це значить? Помилка розвідки про локалізацію медоносу, помилка в навігації, вітер або лінь - це смерть. Бджоли мають цілий ряд запеклих ворогів, в тому числі і бджіл інших вуликів. Бджоли можуть вести себе агресивно, при відчутті загрози смерті їх та їхніх дітей від голоду.

Бджоли володіють унікальними знаннями, особливими вміннями та неймовірною працездатністю:

  • щоб зібрати краплю меду з яблуні, бджола має попрацювати над 800-900 квітками;
  • бджоли безпомилково по запаху визначають ворога, ніколи не приймаючи в команду "чужих";
  • вони не пускають до вулику свою "пусту" без причини бджолу-збирача;
  • бджоли ніколи не сплять навіть вночі, проте мають особливо чутливий нюх;
  • вони мають кодовану систему передачі інформації про місцезнаходження медоносу;
  • бджоли можуть відчувати найменші зміни в погоді та здатні орієнтуватися по силових лініях сонячного проміння та ландшафту;
  • вони, як ніхто, розуміють суть вислову "Time is Money", бо працюють завжди швидко;
  • бджоли - трудоголіки, вони виробляють крім меду та бджолиної отрути, ще 4-5 видів безцінної продукції, яка не має аналогів, як і сам мед;

Бджолина сім'я - це унікальна гармонія взаємовідносин. Там не існує заздрощів, конкуренції, взаємонеприязні тощо, як і в "Анданте", до речі. Метою існування бджолиної сім'ї є виживання в найскладніших життєвих ситуаціях. Кожна бджола живе всього біля двох місяців! Якщо вона збирає соняшниковий мед, то помирає через два-три тижні через пошкодження крил об цю рослину. Проте, носить мед до останньої хвилини. Паралельно із збиранням меду бджоли вирощують дітей, переробляють зібрану сировину, щохвилини борються з зовнішніми інтервентами та внутрішніми шкідниками, постійно при цьому підтримуючи чіткий ритм та темп командної роботи. Кожна бджола - це комаха-герой, яка заслуговує на відверту повагу.

Знаючи про зусилля, які прикладають бджоли, окремо можна говорити про цілющі властивості продуктів бджільництва. Не вірте в алергію на справжній мед, причина інша. Алергія, що тепер часто трапляється, це реакція організму на хімічні препарати, які сучасні горе-бджолярі широко застосовують для розвитку свого бізнесу. Рідкі випадки алергії на бджолиний пилок. Самі по собі продукти бджільництва - це безцінні для зміцнення здоров'я продукти.

На фото тато тренера: Ілля Іванович Коливай, автор філософслких поезій (дивіться лінк).

**************************************************

Я зрозумів: нехай життя іде!
Ніхто очей в cірка не позичає.
Я бачу істину, що зла нема ніде,
То, просто, в нас добра не вистачає...

**************************************************

Тіло моє колись відійде -

Лишаться слова душі.

Духовний вогонь не гасне ніде!

Не вмруть і мої вірші.

Переглянути більше...



Автор: Володимир Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2019
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх