А що там Дональд Трамп?
Дональд Трамп, найбільш ексцентричний і знаменитий американський мільярдер, засів за написання книг, щоб на прикладі власних помилок і перемог розповісти про те, як стати багатим і знаменитим.

Правила життя Трампа увічнені в 14 написаних ним книгах. Перша - це "Мистецтво укладати угоди", яка вийшла у 1987 році, а остання - "Трамп ніколи не здається". "Як я перетворив мої найбільші проблеми в успіх", була опублікована чотири роки тому. Деякі його настанови здаються жорсткимими, але бізнес - це бізнес.



1. Багаті люди багаті тому, що вирішують важкі проблеми. Ви повинні навчитися підживлювати проблемами свою енергію. Глави великих компаній отримують гігантські гроші тому, що вони вирішують проблеми, які ніхто, крім них, не може вирішити. Якщо ви хочете ввійти у 2% обраних [мільйонерів], вам доведеться навчитися знаходити творчі рішення для нерозв'язних на перший погляд проблем.

2. Якщо ви хочете домогтися успіху, потрібно звикнути до того, що ви часто будете чути слово "ні", і навчитися його ігнорувати. Коли ви були дитиною, ваша мама казала вам ні, тато казав ні, вчителька казала ні, і тренер казав ні. Ви чули слово "ні" і припиняли робити те, що робили. Ось чому у 98% дорослих виробився умовний рефлекс: при слові "ні" застигати без руху. Але той, хто здається, не доб'ється нічого. Більшість людей, які кажуть ні, роблять це у своїх власних інтересах. Не дозволяйте чиємусь примхливому або деспотичному "ні" зупинити вас. Знайдіть спосіб перетворити "ні" в "так" або ж знайдіть хитрий спосіб обійти "ні".

3. Ви повинні любити те, чим займаєтеся, інакше ви ніколи не досягнете успіху. Якщо ви любите свою роботу, то працюватимете не покладаючи рук, намагатиметеся перевершити свої досягнення і в результаті будете набагато більше насолоджуватися життям. Я віддаюся своїй пристрасті – і гроші самі пливуть до мене. Я з такою пристрастю віддаюся своїй справі, що для мене у всьому світі немає найкращого заняття. Іноді я навіть не можу заснути. Мені хочеться встати і знову віддатися роботі. Чим ви здатні займатися з такою пристрасною самовіддачею, яка змусить вас забути про час?

4. Кожен свій день я починаю з читання газет. Я не читаю їх з якоюсь конкретною метою – я просто задовольняю свою жагу знань. Я читаю про все, не лише про бізнес, мені приносить задоволенням читати про різноманітні цікаві речі. Це чудово – починати день саме так. Я вчуся, і це прекрасне почуття дозволяє відчувати себе живим й енергійним.

5 . Вчіться мислити позитивно. Як тільки у вашій свідомості виникне негативна думка, прибийте її на місці. Замініть її позитивною. Це вимагає зусиль, але результатом буде позитивна енергія, необхідна складова будь-якого успіху. І не дозволяйте гніву оволодіти вами. Багато хто думає, що я сердитий, гнівний тип. Але це неправда. Я жорсткий, я вимогливий, але я ніколи не виходжу з себе. Неконтрольований гнів – це слабкість. Він відводить вас від мети і руйнує концентрацію.
- Бізнесмен упевнений, що якщо позитивний підхід до справи дасть позитивний результат, то рішення, прийняті в стані гніву, неодмінно обернуться на шкоду.

6. Деяким з народження щастить більше, ніж іншим, і це правда. Але більшість найуспішніших людей, з якими я зустрічався, наполегливо працювали, створюючи своє везіння, творячи удачу. Чим більше я працюю, тим більше мені щастить. Звичайно, неприємності можуть і будуть траплятися, але якщо ви наполегливі, працьовиті і розумні, удача прийде тоді, коли ви її менше за все чекаєте.

7. Світ жахливий і жорстокий. Леви вбивають заради їжі, але люди вбивають просто з розваги. У кожного з нас є такі друзі, які раді були б залишити нас без шеляга за душею. Їм потрібні наші гроші, наш бізнес, будинок, машина, дружина – навіть собака. І це – друзі. Що ж казати про ворогів? Потрібно вміти захищати себе і свої інтереси. Жадібність, через яку люди грабують, крадуть і вбивають під час стихійних лих, пожеж і повеней, живе і працює всередині звичайних нормальних людей. Зніміть і викиньте свої рожеві окуляри. Станьте параноїком. Не важливо, чи люблять вас ваші підлеглі. Але зробіть все, щоб вони вас поважали. Раніше я казав: "Наймай найкращих – і довірся їм". Тепер я порозумнішав і кажу: "Наймай найкращих – і не довіряй їм" .

8 . Я завжди зводжу рахунки. Якщо ти не даси відповідь, отже ти лопух і лузер! Ви повинні показати людям, що вас не можна штовхати безкарно. Коли люди бачать, що ви не ковтаєте образи мовчки, що ви вчепитися в горло негідникові, тоді вас будуть поважати. Не робіть цього без достатньо серйозних приводів. Але якщо вас образили, якщо вас вдарили – впивайтеся в глотку. Я люблю поквитатися навіть тоді, коли мене просто намагаються надурити. А вірите ви чи ні, люди все ще намагаються проїхатися на моєму горбу. Іноді, нехай і рідко, їм це навіть удається, але коли таке відбувається, я викреслюю цих людей з життя. І знаєте що? Люди намагаються грати зі мною в брудні ігри набагато рідше, ніж з іншими.

9 . Завжди укладайте шлюбний контракт. Я бачив, як на дно йшли люди і їхній бізнес через те, що у них не було шлюбної угоди. Скажу вам відверто: якби я не мав таких угод з Іванною і Марлою [першою та другою дружинами], то зараз у мене не було б ані гроша. Вони наїхали на мене по повній. Іванна та Марла – чудові люди, яскраві жінки. У тому, що наші шлюби закінчилися невдачею, винен тільки я. Істина в наступному: з імовірністю 58% ваш шлюб закінчиться розлученням. Врешті-решт партнер, що не працював, подає в суд на партнера-трудягу і відсуджує всі гроші, сотні мільйонів доларів!

10. Завжди говоріть як людина, яка мислить масштабно. Страх часто позбавляє людей дару мови. Звикайте говорити голосно і відкрито на ділових нарадах та на дружніх вечірках. Внутрішньо чітко формулюйте свої думки. І потім говоріть – голосно, виразно, з упевненістю людини, яка хоче повідомити щось важливе. І не турбуйтеся про те, що подумають про вас інші. Запам'ятайте: люди не настільки розумні, як здається вам – і як здається їм.

11. Не дозволяйте помилковим відмовкам загальмувати вас. ("Я не занадто розумний, у мене мало досвіду, я занадто молодий, я занадто старий, занадто жінка, занадто товстий, занадто худий, занадто лисий" – і так далі без кінця). Це порожні і помилкові відмовки. Викиньте їх з голови. Відмовки – симптоми страху. Кидайтеся вперед стрімголов і робіть те, що найбільше боялися зробити, – ваш страх зникне сам по собі! Ніхто не народжується з упевненістю в собі. Це набувається. Звикніть діяти, і ваша впевненість в собі підскочить до стелі!

12. Якби у мене було лише $ 25 тис., я б пішов і купив власність в якому-небудь районі, який, на мою думку, буде розвиватися. Зайняв би гроші, яких бракує. Відремонтував би цю нерухомість – і продав би з прибутком. Ви проробляєте це п'ять-десять разів, і раптово у вас з'являється симпатична купка грошей. А з нею вже можна входити в більшу гру.

( *Примітка: Цей матеріал опубліковано в № 33 журналу Корреспондент від 24 серпня 2012 року).



© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2016
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
вул. Ярославська, 6, 5 поверх бізнес-центру