Знайомтеся: перший університет у світі!
Чи знаєте Ви, що першим університетом у світі був університет Наланда, який був заснований ще в III сторіччі до нашої ери? В Наланді викладали наукові та філософські дисципліни біля 1500 професорів! Там одночасно навчалося понад 10000 студентів-монахів з Індії, Греції, Персії, Китаю..! Площа Наланди вражала своєю масштабністю. Уявіть собі: бібліотечний фонд “Наланди” перевищував 9 мільйонів томів безцінних першоджерел! Тут на високому рівні викладалися: логіка, астрологія, математика, медицина, психологія, мистецтво диспуту, філософія та інші предмети. Це було ціле місто науки!

Наланда - перший університет у світі - був заснований царем Ашокою в Індії ще в III столітті до нашої ери! Для порівняння, згадаймо, що один з найперших університетів Європи - Оксфордський - з’явився лише в 11 столітті нашої ери... Університет існував понад 1000 років і дав подальший науковий імпульс всім країнам світу! Його розквіт припадає на V-XII ст. В другій половині XII століття Наланда був вщент зруйнований тюрками-мусульманами... За словами очевидців, бібліотека горіла біля трьох місяців. Викладачі та учні змушені були тікати в сусідні країни. Це стало початком занепаду буддизму в Індії та швидкого його розповсюдження за її межі: в Китай, Тибет, Непал та інші країни.

Неймовірно, але в Наланді навчалися безкоштовно: плата за їжу, одяг та проживання зі студентів не стягувалася. Не існувало жодних покарань! Точніше, кожен винний, як правило, відразу усвідомлював свою провину і вже цим карав себе сам. А між учителем і учнем стосунки нагадували стосунки батька і сина. Найбільшою радістю і вищою нагородою для вчителя ставало те, коли учень затьмарював свого наставника. Студенти і професори носили однаковий жовтий одяг. Їжа була повністю вегетаріанська та була дуже проста: хліб, овочі та фрукти.

Сьогодні Далай-Лама XIV разом з найвідомішими науковцями (психологами, нейробіологами тощо) в рамках створеного ним інституту "Mind and Life", активно продовжує ідеї Наланди: реалістичного погляду на походження світу та людини, представляючи санcкритську традицію буддизму - Махаяну! До учнів Далай-Лами та партнерів по спільним дослідженнях належать Пол Екман, Річі Девідсон, Деніел Гоулман та інші всесвітньо відомі вчені. Проведені ними наукові дослідження підтверджують неймовірні досягнення тибетського буддизму на шляху до управління власним розумом та відкриття власного потенціалу! Ці практичні досягнення дають нам зовсім інший погляд на такі складні питання, як "Хто ми?", "Звідки ми?", "В чому сенс життя?", "Що таке справжнє щастя та як його досягти?". Зауважте, що мова йде не лише про філософську, абстрактну частину релігій, а про конкретні, науково підтверджені здобутки традиції тибетського буддизму!

Недаремно згадані світила психології та вчені світового рівня прийшли до одностайної думки: "Буддизм починається там, де закінчується психологія!"

Читайте детальніше тут статтю "Говорять відомі світу генії про маловідомі факти!".



Автор: Володимир Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2020
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх