“Знайомтеся: тибетська пульсова діагностика!”
Перша в історії світової медицини трансплантація була зроблена Хамбо-ламою Юрултуєвим, легендарним лікарем тибетської медицини з Монголії. Згідно існуючих фактів, цей лікар пересадив легені молодого вовка Михайлу Романову, представнику царської сім'ї. Лікарі сучасної медицини цей досвід не можуть повторити досьогодні! Дійсно, тибетська медицина - повна таємниць! Пригадую своє перше знайомство з нею...

На фото: Оксана Литвиненко з нашим другом, лікарем вищої категорії - Геше Карцангом.

Все колись буває вперше. От і ми з Сергієм Третяком, який програмував та дизайнував наші з Оксаною ескізи цього сайту, вирішили в Індії не витрачати даремно часу та відразу завітати до тибетського лікаря. Захотілося перевірити легенди, які ходять навколо до сьогодні загадкової тибетської пульсової діагностики! Не те щоб скептицизм, але певна недовіра у нас все-таки була. Ну як це взагалі можливо, щоб лише на декілька секунд доторкнувшись до пульсу, лікар встановив точний і безпомилковий діагноз? Звучить фантастично, правда?

Палзом - приємна весела жінка, лікар тибетської медицини, привітно запросила Сергія сісти навпроти неї за стіл. Він слухняно сів, чекаючи, що ж буде далі. Все розгорталося загадково, як в детективі. Вона, некваплячись, але владно та впевнено, поставила на зап'ястя Сергія свої жіночі пальці. Він весело мені посміхався, чекаючи що ж буде далі? "Навіщо так багато їси горіхів та шоколаду?" - це перше, що сказала лікар! Ми оторопіли. Адже ще вчора, купивши кілограм справжніх індійських кешью та діставши привезений з України шоколад, Сергій пірував! Інакшим слово це й не назвеш.

Ми були настільки приголомшені, що Палзом відразу помітила наше, м'яко кажучи, здивування. "Почекай! І до тебе черга дійде!" - кивнула вона в мій бік, усміхаючись та продовжувати слухати свої пальці. Потім пішли поради щодо режиму сну тощо. І все в точку, в самісіньке яблучко! Ми не просто їй повірили - ми її злякалися. Таке враження, що тебе бачать наскрізь! Потім мені доводилося перекладати її поради для групи російських туристів. З інструкцій, даних лікарем, зробив певний висновок і коротко скажу: ми дійсно хворі не лише тілом і пульс це показує!

Пройшло багато років. З Палзом ми дружимо, але бачимося рідко, адже вона живе в горах. Всіх працівників офісу та знайомих, які подорожують з нами до Індії, тепер завжди приймає спеціаліст вищої категорії - лікар Карцанг. Він - людина легендарна! Скільком він допоміг, скількох вилікував! Йому доводилося тривалий час працювати в Інституті медицини та астрології Далай-Лами, який відсвяткував своє 50-річчя. Тепер наш тибетський друг - головний лікар однієї з клінік в Делі.

І як не крути, і що не кажи, а знайомство з таким лікарем закінчиться одним: щоб ви йому не говорили, які б папірці не показували - він все одно візьме вас за руку! Спочатку за ліву, а потім - за праву. Щось вдумливо слухатиме, наче здалеку долітають тривожні звуки. А потім, подивившись весело в очі, скаже про всі причини хвороб, набуті нами неправильним харчуванням, режимом сну та іншими шкідливими звичками. Інколи, для схвильованих європейських туристів, які звикли до неконтрольованої дієти, початок може бути стандартним: "Нічого серйозного! Все добре! Але солодкого, сирого та смаженого вживати треба мінімум. Алкоголю - не можна взагалі!" Тепер ми знаємо, що їжа - це теж ліки, бо вона попадає прямо в кров! Коли бачиш, як логічно та міцно тибетська медицина та астрологія влилася в буддизм, розумієш наскільки глибокі та цілісні пізнання про людину на сході і наскільки, вони фрагментовані на заході! Це викликає не лише захоплення, а й глибоку повагу!

Запрошуємо на схід, в Індію, де після захоплення Китаєм Тибету, знайшли притулок декілька мільйонів тибетських філософів, лікарів, релігійних діячів та просто добрих людей - тибетців!

Дійсно, Індія - колиска гуманізму! Здоров'я всім та людяності!


* Відвідайте компанію, якою представлено цей проект: СП “ІМІДЖ ОСВІТА” при Києво-Могилянській Академії - курси англійської преміум класу!



Автор: Володимир Ілліч Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2016
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
вул. Ярославська, 6, 5 поверх бізнес-центру