Найбільша проблема бідняків у тому, що вони думають, що багаті щасливі...
Найбільша помилка бідняків у тому, що вони думають, що багаті щасливі. Та реальність зовсім інша... Матеріально багаті люди, як ніхто, про це знають. Вони свідки того, як боляче отримувати психологічні проблеми, вочевидь спостерігаючи безсилля своїх грошей.

Стоїть біля під’їзду блискучий «Mercedes», а настрою як не було, так і не має. Вже й дверцята супер-машини захлопнулися з першого разу, а ми так і не почуваємо себе супер... І так - вже декілька тижнів поспіль... Ми занадто концентруємося на власних проблемах. В погоні за успіхом (владою та грошима) ми зовсім забули про щастя... Ми забули що саме є його джерелом, а що є джерелом проблем? Може комусь буде дивною єдино правильна точка зору, але у обох джерело одне й те ж: це наш власний розум!

Отже, гроші – це гроші, а щастя – це щось більше, вище, інше. Саме його не можна купити, як за гроші, так і за великі гроші! Можливо, саме в цьому і є його справжня цінність? Як гадаєте? Адже, воно не продається, не переходить від покоління до покоління в спадок, воно не залежить і від нашої влади чи статусу. Чи може ми з вами помиляємося? Дійсно, справжнє щастя – це стан душі, а точніше стан нашого розуму. Бо саме наша розумова діяльність є причиною емоцій, які нас захоплюють, підіймають чи опускають. А тепер можна й задати питання з елементарної буддиської психології: то від чого залежить наше щастя? І відповідь лунає миттєво і безпомилково: від стану нашого розуму! Саме він створив всі марки машин, відомих нам богів, розмаїття мов, традицій та забобонів. Ми, навіть, не усвідомлюємо, яку силу носимо в своїй, затурканій проблемами, голові! Бо матеріальне життя – це той бич, який невпинно приносить нам проблеми та розчарування. А ми, як погані учні, бредемо навпомацки за своєю жадібністю вслід і мріємо жити щасливо… Правда, сумна картина?

* Фото Оксани Литвиненко під час акції, проведеної з Річардом Гіром за вегетаріанський спосіб життя (Бодгая, Індія): "Тварини не їжа. Тварини - наші друзі!"


«МУДРОСТЬ ВОСТОКА И ЗАПАДА». Діалог між Далай-Ламою та психологом №1 в світі, Полом Екманом (епізод з книги в російському перекладі).

Далай-Лама: Многие люди полагают, что если они будут богаты, если у них будет много денег, то все их проблемы разрешатся сами собой. Или если они будут обладать властью, то у них не будет никаких проблем. Но это не так. И богатые, и бедные, и очень известные люди в психическом отношении могут быть очень несчастливы. Это совершенно очевидно. Ненависть и другие эмоции создают еще больше проблем.

Пол Экман: Совершенно верно.

Далай-Лама: В восемнадцатом, девятнадцатом и в начале двадцатого века ни одно правительство не говорило о важности душевного спокойствия человека. Все твердили только одно: экономика, экономика, экономика. Почему? Потому что бедность побуждает людей к действиям. Разве не так?

Экман: Так.

* "Лама" в тибетській мові означає "найвища мудрість". "Далай-Лама" - "Мудрість, яка не має меж", або ж "Океан Мудрості".

* Відвідайте компанію, якою представлено цей проект: СП “ІМІДЖ ОСВІТА” при Києво-Могилянській Академії - курси англійської преміум класу!



Автор: Володимир Коливай

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2012
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
вул. Глибочицька 40, 3-тій поверх.