ОНОВЛЕНО: “Говорять відомі світу генії про маловідомі факти!”
Серед бізнес-еліти завжди цінувалися маловідомі факти про походження тих чи інших знань! Такі знання дають нам більш повне уявлення про реальність, руйнуючи закляклі стереотипи. Затратьте хвилинку, щоб дізнатися про факти, яких до цього, можливо, Ви й не знали...

Кіплінг колись сказав:"Що про Англію знають ті, що тільки Англію і знають?..Також багато-хто здивується, дізнавшись, що гуру менеджменту Стівен Кові чи психолог №1 в світі Пол Екман неодноразово навчалися у Його Святості Далай-Лами! Геніальний Пол Екман, після зустрічі з Далай-Ламою, став ініціатором видання книги під назвою "Emotional Awareness" ("Емоційний інтелект"), де всі ідеї Далай-Лами, та і сама назва книги, стали основою однієї з найпопулярніших серед топ-менеджерів світу тренінгових програм "Емоційний інтелект". Інший відомий хіт - це книга Далай-Лами"Шлях справжнього лідера", видана в Лондоні 2008 року де він та бізнес-консультант зі світовим іменем Лоуренс Майзенберг звіряють точки зору на лідерство між науковим буддизмом та традиціями в бізнесі. От і яскравий приклад впливу на світ Вчення планетарного масштабу, яким, беззаперечно, є сьогодні тибетський Буддизм.

На фото: Карл Юнг, всесвітньо відомий швейцарський психолог, основоположник глибинної (аналітичної) психології

  • “Релігія майбутнього буде космічною релігією. Вона буде змушена подолати уявлення про особистого Бога та уникати догм і теології. Охоплюючи як природне, так і духовне, релігія майбутнього має ґрунтуватися на такому релігійному сенсі, який витікає з досвіду всіх речей, природних і духовних, в їх змістовній єдності. Якщо і є релігія, яка відповідає цьому описанню - це буддизм».(Альберт Ейнштейн)

  • "Як той, хто займався порівняльним релігієзнавством, я переконаний, що Буддизм - це найбільш досконала з відомих світу релігій! Філософія "Теорії еволюції" та "Закону Карми" значно перевершують будь-яке інше вірування. Карл Юнг, всесвітньо відомий швейцарський психолог, основоположник глибинної (аналітичної) психології.
  • "Я вперше дізнався про Закон Перевтілення, коли мені був 21 рік. З того часу я забув про суєту! Все, що я досягнув потім – це дякуючи лише цьому Закону! Як би я хотів, щоб якомога більше людей змогли користуватися цими знаннями». Генрі Форд, бізнесмен, конструктор, винахідник, мільярдер.
  • "Пам'ять про те, що я скоро помру - це найважливіший інструмент, який допомагає мені приймати найскладніші рішення в моєму житті! Тому що все інше - чужі судження, вся ця гординя, вся ця боязнь невдачі чи провалу - всі ці речі зникають перед обличчям смерті, яка залишає лише те, що дійсно є важливим. Пам'ять про смерть – це кращий засіб уникнути думок про те, що вам є що втрачати! Ви вже голий і у вас уже не має причин не йти на поклик свого серця!" Стів Джобс, геніальний винахідник та бізнесмен.
  • Цікавий факт, що "Теорія Еволюції" Чарльза Дарвіна сформована під впливом листування зі своїм другом-вченим, який у ті роки мав експедицію до загадкового Тибету. Саме він передав Дарвіну основи чітко обгрунтованого вчення тибетського буддизму про "Теорію еволюції" - вчення про безкінечну еволюцію, яка грунтувалася на безкінечності та самотворенні. Вона повністю перекреслювала гіпотезу створення світу кимось чи чимось. Звідси і взяла початок теорія Дарвіна про походження видів.
  • "Бійся людини, бог якої живе на небі!". Бернанд Шоу, драматург та публіцист, Лауреат Нобелівської премії миру).
  • "Я пройшов цей шлях. Але я не можу пройти його за вас! Вам доведеться зробити це самостійно. Бо ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас очистити! І ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас спасти!". Будда Шак'ямуні, основоположник буддизму.
  • Костянтин Едуардович Ціолковський негативно ставився до обрядової сторони релігії, але Христа вважав «великим гуманістом і геніальною особистістю, інтуїтивно передчуваючого істини, до яких згодом вчені підійшли через науку» (журнал «Наука і релігія», № 10, 1988). А російський філософ-косміст Микола Федорович Федоров, глибоко віруюча людина, інтерпретуючи християнське вчення, припускав, що за допомогою науки людям в майбутньому стане доступно воскресіння, що перегукується з реальною можливістю досягнення буддиської Нірвани.

  • Багатьох шокували відомі бесіди Нобелівського лауреата з фізики Девіда Бома та лауреата Нобелівської премії Миру Далай-Лами про майбутнє людства, про необхідність і способи внутрішньої трансформації людини та півторамісячні консультації обох науковців тет-а-тет з квантової фізики(!).
  • Лев Миколайович Толстой взяв ідею про "неспротив злу насиллям" (Ахімса на санскриті) від тибетського ченця, який йому особисто, ще в юності, розповів буддиську притчу про монаха, якого грабіжники пограбували, зламавши йому руку. Та він навздогін гукнув їм, щоб вони не носили його яскраву, характерну для ченців полотняну сумку, бо всі здогадаються, що вони грабіжники і їх чекатиме в'язниця. Ці три незнайомі були настільки вражені і зворушені, що стали на все життя його найближчими послідовниками! Толстой відчув в цій притчі безмежну силу доброти!
  • Цікаво, що роботи основоположника психоаналізу Зігмунда Фрейда нічим не здивували практиків тибетського буддизму. Цей предмет викладався в університеті Наланда ще в V сторіччі нашої ери. Лама Єше писав: "Фрейд бачив у сексі основу більшості проблем людства. Буддизм не згоден. Основна проблема знаходиться набагато глибше!" Мабуть, тому за 2 роки до смерті Фрейд і написав у листі одному з друзів: "Зі своєю теорією я зайшов у глухий кут... Мабуть, доведеться їхати шукати відповіді у хащі Індостану...".

  • Перша в історії світової медицини трансплантація була зроблена Хамбо-ламою Юрултуєвим, легендарним лікарем тибетської медицини з Монголії. Згідно існуючих фактів, цей лікар пересадив легені молодого вовка Михайлу Романову, представнику царської сім'ї. Лікарі сучасної медицини не можуть повторити цей досвід досьогодні!

  • В сучасному світі цікавіcть до наукової частини буддизму (глибинна психологія, логіка, медицина, астрологія...) невпинно зростає...

ОСТАННІ НАУКОВІ ВІДКРИТТЯ:

Професор психології, нейрофізіолог та знайомий тренерів "Анданте", Річард Девідсон провів шокуючі дослідження з ламою Йонг Мінгьюром Рінпоче, який за заявою журналу «Таймс» є «найщасливішою людиною у світі». Дослідження проводила Вейсмановська лабораторія нейрофізіології та функціонування мозку (США) в рамках проекту інституту під егідою Далай-Лами 'Mind and Life'. Вчені з'ясовували, як саме споглядальні практики тибетського буддизму, тобто медитація, (лат. meditare - роздумувати, міркувати) впливає на активність нашого мозку. Результати дослідження вразили всіх! Виявилося, що досвідчені практики медитації можуть за власним бажанням керувати мозковою активністю. До цього наукою вважалося, що ці процеси відбуваються автоматично і впливати на них неможливо(!)

Вчені зробили три відкриття.

1) Доведено вплив тибетської системи медитації на мозок та його нейропластічність! Тобто наш мозок може змінюватися і перебудовуватися в процесі життя і під нашим впливом. Раніше вважалося, що певні відділи мозку не можна змінити. При дослідженні роботи тибетського лами учені зрозуміли, що медитація дозволяє повністю та кардинально перебудовувати мозок на фізичному рівні. І наш мозок володіє необмеженою здатністю до змін.

2) Медитація, на відміну від ліків, дозволяє повністю позбутися ряду психічних та фізичних розладів самостійно, без використання ліків та втручання лікарів!

3) Медитація робить надзвичайно сильний та позитивний вплив на фізичне тіло, покращує імунітет, знижує підвищений тиск. І що найважливіше - це те, що медитація дозволяє концентруватися на складних завданнях без перевантаження емоціями. Лама Рінпоче, який отримав класичне монастирське освіту і вивчав біологію, неврологію, психологію і фізику, зрозумів, що для того щоб донести до західної людини дорогоцінні насіння буддийської практики, слід навчитися розмовляти з ним мовою науки.

В результаті експерименту вчені з'ясували, що вісім тижнів це мінімальний термін протягом якого потрібно практикувати медитацію, щоб помітити позитивні зміни. В експерименті нейрофізіологів брали участь студенти коледжів, які не мали жодного досвіду медитації. Їх попросили медитувати щодня по годині впродовж восьми тижнів. У підсумку позитивна активність їхнього мозку підвищилася на 10-15%! Тобто, за допомогою тибетського лами, вчені підтвердили таємні буддиські досягнення. Тобто, якщо ви народилися депресивною людиною, то ви можете кардинально змінити своє життя! Ще одним із секретів тибетської медитації є те, що 20 хвилин такої зосередженої концентрації еквівалентні чотирьом годинам глибокого сну!!! Відомо, що ті, хто регулярно практикують таку медитацію сплять на на декілька годин менше звичайних людей. У них більше часу на самовдосконалення та роботу, сім'ю та друзів!

Беззаперечно, що зближення науки та тибетського буддизму - це новий світовий тренд!




Автор: Володимир Коливай (Volodymyr Kolyvai):

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2019
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
Нижній вал, 7-9, центральний вхід, 3 поверх