“Моя аудієнція в резиденції Його Святості Далай-Лами”
Обличчя прес-секретаря Далай-Лами випромінювало розум та доброту одночасно. До цього додавалися етикет дипломата та вільна, світська англійська мова. Я собі відмітив це власним жаргоном: "його обличчя випромінювало Оксфорд», а всі обличчя найближчого оточення Далай-Лами нагадували науковців та дипломатів вищого рангу одночасно...

…Із всіх семи навчань, загальною кількістю більше 120 годин, запам’яталося найбільше перше, в Кальпі (Гімалаї, Індія). Запам'яталося, бо з певних причин, серед декількох тисяч слухачів, європейців було всього декілька, що було рідкістю і виглядало неприроднім. Тому і програма, схоже, була орієнтована не на нас, європейців. І це, як виявилося, було моїм великим везінням, моїм першим шоком від того, яким я уявляв собі буддизм, і яким він виявився насправді, торкаючись мене з перших рук... Я ніколи в житті не зустрічав таких глибоко аргументованих пояснень, влучних прикладів з життя та зразків маловідомих знань, які чітко та науково-обгрунтовано лягали на допитливу свідомість аудиторії. Ніякої ейфорії, ніякої містики, ніяких призивів до віри... Години передачі знань в повній тишині. Переді мною на троні сидів знавець людства, нас з вами та причин всіх наших проблем та радощів. А вгорі байдужо літали, як дельтоплани, сіро-чорні орли. Голова злегка запаморочилася від висоти, розум пульсував новими знаннями. Мабуть тому, пізніше, особливе місце в моєму серці зайняла аудієнція з Його Святістю, бо я усвідомлював з ким саме я зустрічаюся...

Аудієнція тривала дуже довго - 46 хвилин, адже по протоколу на зустріч відводилося біля 5 хвилин, як і всім, хто був у той день в списку. Такий ліміт, вочевидь, був продиктований візитом VIP-гостей. І це було дійсно так. В готелі «Сур’я», де я проживав, поверхом вище зупинився і посол Сполучених Штатів зі своєю сім’єю, якому теж була призначена аудієнція у Далай-Лами днем раніше. Отже, я жив у повній безпеці!

Ось і 10:30 ранку. Персональна охорона, яку на половину складали жінки, вправно мене обшукувала. І тут відбулася перша моя пригода: я відмовився здати свій фотоапарат через попередньо узгоджений дозвіл Далай-Лами. Я вперто не здався навіть після фраз: «Це загальне правило. Це нікому не дозволено». Я ввічливо попросив зателефонувати Його Святості, що викликало ще більше здивування охорони. Проте, вони зателефонували. Через мить відповідь була така: «Можете брати фотоапарат. Вам дозволили. Можете брати обидва!», що й було зроблено.

Ось контрольний пункт вже позаду, але хвилювання наростало. Особливо воно підсилилося з наближенням до резиденції, де, практично, була мертва тиша – ніхто з присутніх не розмовляв взагалі. Використовувалися лише скупі жести. Довелося декілька хвилин чекати в приймальні – великій кімнаті з відкритими вікнами, де єдиним, хто собі дозволяв говорити, був прохолодний вітер величних Гімалаїв… Здавалося, всі людські голоси й шуми міста розчинилися в повітрі, лише шелест листя в саду нагадував, що час не зупинився…

Та, якби ви знали, яку особливу тишу я почув, йдучи десь 15-ти метровою довгою верандою з протертою, відшліфованою до блиску, дерев’яною підлогою! Це, дійсно, було щось! Ніколи не забуду повільні поклони кремезних, велетенського зросту 50-ти річних монахів, які по черзі «ритуалили» в мою сторону, як тільки я з ними порівнювався. Їх шафраново-жовтий одяг яскраво палахкотів на фоні соковитого зеленого листя. І тиша... Така мертва тиша, яку, здавалось, ніщо і ніколи не зможе порушити.

Та ні, розкривши обійми, з лицем повним щастя, енергійним кроком несподівано з'явився Далай-Лама, і все ожило! Але тиша продовжувалася паралельно. Вона, здавалося, була постійним і невід’ємним атрибутом цього святого місця. Навіть почати говорити було складно. Очевидно, помітивши це, Дала-Лама сам привітався і задав тон розмові. Яка ж це добра та відкрита людина!

Цікавий факт: після конференції «Розум та життя», яку проводив Далай-Лама для науковців з усього світу, Пол Екман, психолог № 1 в світі, який, теж навчався у Його Святості, зробив неймовірний висновок: на обличчі Далай-Лами відсутні змішані емоції! Це, як він сказав, навіть теоретично неможливо! Пол Екман констатував, що відповідь на цей феномен радше шукати в стані розуму самого Далай-Лами, який кардинально відрізняється від розуму людини. І сучасна наука тут безсильна. Отже, Далай-Лама – це не є людина в загальному розумінні цього слова, якщо брати до уваги стан його розуму. Він не притаманний людині, це щось вище!

Далай-Лама торкався проблем сьогодення, тем, притаманних виключно буддизму. Потім, поклавши 6 книг переді мною, запитав, дивлячись прямо в очі і посміхаючись: "Яку б Ви хотіли, щоб я Вам підписав на пам'ять?" - "Ось цю", сказав я, вказавши на "Етика в другому тисячолітті". Далай-Лама залився сміхом, промовляючи: "Відразу видно, що Ви не буддист!". Це була моя друга пам'ятна пригода на цій, особливій в моєму житті, аудієнції.

Його Святість любить повторювати, що ми всі, в принципі, потенційно маємо однакову природу. Інша справа, хто і як користується можливістю саморозвитку, яку нам дає це коротке людське життя! Здатність до навчання та пізнавати, планувати своє життя та робити висновки - ось що нас відрізняє від тварин! Розвиток на цьому шляху забезпечить співстраждання (Бодхіччітта на санскриті). Без поваги до інших, без співстраждання та розуміння причин страждань інших ми ніколи не зможемо досягнути щастя!

Розмова все ще тривала: питання-відповіді, інструкції та побажання! Але як складно все це втілювати у власне життя практично! Та хто сказав, що буддизм – це релігія віри? Буддизм – це релігія особливої науки про те, як функціонує наш розум! І без особистої практики тут не обійтися. Адже, як казав Будда: "Я пройшов цей шлях! Але я не можу пройти його за вас. Вам це доведеться зробити самостійно. Адже, ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас очистити. І ніхто в цьому світі, крім вас самих, не зможе вас спасти!"

* Примітка: * "Лама" в тибетській мові означає "найвища мудрість". "Далай-Лама" - "Мудрість, яка не має меж", або ж "Океан Мудрості".
Володимир Коливай - єдиний в Україні, хто був удостоєний офіційного прийому в резиденції Його Святості Далай-Лами XIV. Багаторазове навчання у Далай-Лами за спеціальними програмами потім є окремим (особливим) періодом у житті тренера. Говорить Володимр Коливай: "У серці Далай-Ламі живе потужна енергія гуманізму та служіння іншим. Очевидно, що перше місце в списку "100 найвпливовіших людей світу!" не випадкове теж. Це океан знань планетарного маштабу! Буддизм, в релігійному сенсі цього слова, тут відходить на другий план! Сучасних вчених світового рівня приваблює інше: буддизм, як шлях самовдосконалення! Варто згадати про Далай-Ламу і як про першокласного Вчителя, в якого навчалися такі відомі світу особистості, як бізнес-консультант першої десятки Стівен Кові, психолог №1 в світі - легендарний Пол Екман, відомий світу бізнес-консультант Лоуренс Майзенберг, професори новітньої психології Річард Девідсон та Девід Големан. Мені приємно бути одним з тих, хто теж вважає знання та досвід Далай-Лами унікальними! Де тут релігія? Адже мова йде про маловідомі та недоступні для більшості знання. Саме їх я і передаю. Аналізуйте! Вивчайте! Застосовуйте!"



Автор: Володимир Коливай

© Анданте, бізнес-майcтерня 1991-2013
При будь-якому використанні матеріалів,
посилання на сайт business-trainings.kiev.ua є обов'язковим.
(044) 496-20-76, 496-20-77
Пошта: 04070, Київ-70, а/с №170
вул. Ярославська, 6, 5 поверх бізнес-центру